TAKLİTÇİ OYUNU

Çocuğunuzla yüz yüze dururun ve ondan sizin hareketlerinizi yapmasını isteyin.

*Eller başın üstüne kaldırılır ve büyük bir yarım daire çizerek yan tarafına getirilir. Çocuktan da bu hareketi yapması istenebilir.

*Tek ayaküstünde durup diğer ayak kımıldatılır. Çocuğunuzdan bu hareketi tekrar etmesini beklerken kollarınızı, bacaklarınızı ve başınızı farklı şekillerde hareket ettirebilirsiniz.

Çocuğunuzun taklit süresi bitince bu kez siz çocuğunuzun yaptığı şeyleri taklit etmeye başlayabilirsiniz. Kendi isteğinize göre değişik hareketler deneyip  taklit etme oyununa devam edebilirsiniz.

SEKSEK OYUNU

Bu seksek oyununu istediğiniz malzemelerle, istediğiniz şekillerde yerde çemberler /kareler oluşacak ve zıplayınca bu çembere/kareye girebilecek şekilde oluşturabilirsiniz. (Tebeşirle yere çizerek ya da elektrik bantları ile bu sınırları oluşturabilirsiniz.)

Oluşturduğunuz çemberde/karede başlangıç belirleyin ve  bu çemberin/karenin içine rakamlar ekleyin. (1’den 9’a kadar )  Başlangıç alanından bir taş atıp çıkan rakama göre tek ayakla zıplayarak çıkan rakamlara ulaşabilirsiniz.

HIZLI ÇÖPÇÜ AVI OYUNU

Bu oyunda etrafınızdaki objelerin renklerini söyleyip, hızlıca bu objeye dokunup bulunduğunuz yere tekrar dönmeniz gerekli. Örneğin; bir kişi ‘’mavi’’ der ve sonra hızlıca etrafta gördüğünüz mavi renkli bir objeye dokunup tekrar aynı yere hızlıca dönün. Bu oyunu sonrasında farklı şekilde de ilerletebilirsiniz. Örneğin; Sarı rengi söyleyip, zıplayarak gidip dokunulacağı ve alana tekrar geri dönüleceği ya da emekleyerek gidileceği söylenebilir.

 ZIPLAMA ÜLKESİ OYUNU

Çocuğunuzun alçak bir basamakta durmasını sağlayın. Ve sonra ona istediği uzaklığa zıplamasını söyleyin. Çocuğunuz zıpladıktan sonra birlikte o yere işaret koyup tekrar zıplamasını isteyin. Her zıpladığı yere birlikte işaret koydukça ne kadar uzağa zıpladığını görebilmiş olacak.

YERLER LAV OYUNU

Bu oyun yüksekte kalabilmek için çeşitli yüksek nesnelerin olması gereken bir oyun. Bir başlangıç noktası belirleyin. Burası yatak odası olabilir. Bu başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar sizlerin hep yüksekte kalmasını sağlayacak çeşitli sandalye veya tabureler olmalı ve bitiş noktasına kadar bu nesneler dizili olmalı. Başlangıç noktasında yatağınızdan yüksek nesneye çıkacaksınız ve dizili olan tüm yüksek nesnelere basarak bitiş noktasına gitmeye çalışacaksınız. Bu bitiş noktası da salon olabilir. Oyun sırasında düşen olursa tekrar başlangıç noktasına gidip  yeniden oyunu başlatması gerekecek. Bitiş noktasının sonuna düşmeden önce gelebilen lavlara düşmeden oyunu bitirmiş olacak.

KAVŞAK OYUNU

Uzun bir çamaşır ipi veya halatı çocuğunuzla birlikte istediğiniz şekilde yerde uzatarak koyun. Ve ondan, ipin üstüne basarak bir ucundan diğer ucuna yürümesini isteyin. Çocuğunuz ayaklarını sırayla kullanarak dengede yürüyebilir veya bir ayağı ipte diğer ayağı yerde olabilir. Sonrasında ipi çapraz şekilde yaparak, tekrar yürümesini isteyebilirsiniz. Dengede kalmaya çalışırken, yere ayağı değerse yola devam etmeden yeniden başlayabilir.

HAZİNE AVI OYUNU

Bu oyun için birkaç malzeme gerekli;

  • Bir kap ya da leğen
  • Fasulye, irmik, kum veya içine nesne gömülebilecek ince bakliyatlar
  • Hazineler, örneğin; Bozuk para, boncuk, deniz kabukları, küçük oyuncak arabalar, v.b

Kumu kaba boşaltın. Çocuğunuza hazineleri gösterip, onları kabın içine gömün. Sonra ondan ellerini kabın içine sokup, gömdüğünüz nesneyi çıkartmasını isteyin. Örneğin; 2 adet boncuk çıkartmak, 5 adet araba çıkartmak gibi.

SICAK-SOĞUK OYUNU

Evin herhangi bir köşesine sakladığınız bir nesneyi, çocuğunuzdan bulmasını isteyin. O, bulmaya çalışırken sakladığınız nesneden uzaklaştığında ‘’soğuk’’ yaklaştığında ise ‘’sıcak’’ deyin. Aramaya devam ettiği sırada saklı olan nesneden çok uzaklaştığında ‘’Çok soğuk, donuyor’’ diyebilirsiniz. Ya da çok yaklaştığında ‘’Çok sıcak şimdi yanacak!’’ deyip, oyunu heyecanlı hale de getirebilirsiniz. Sonrasında çocuğunuzun sakladığı bir nesneyi de siz bulmaya çalışabilirsiniz.

HİKAYE’Yİ TAMAMLAMA OYUNU

Anlatmaya başladığınız bir hikayeyi yarıda kesip, çocuğunuzun devam etmesini isteyebilirsiniz. Sonra çocuğunuz da hikayeyi yarıda kesebilir ve size tamamlamanız için devredebilir.

 ÇORAPLARLA KARTOPU OYUN

Bildiğimiz kartopu oyununun evde ve çoraplarla oynanan versiyonu 🙂 Bu oyunda çoraplar yerine kağıtlar ya da yumuşak toplar da kullanılabilir. Birbirinize bu topları atarken kaçmak için  belli alanlara saklanılabilirsiniz.

 TOMBALA OYUNU

Öncesinde hazırladığınız rakamlı veya resimli küçük kağıtları bir bez torbanın içine koyun. Sonra bu resim ya da rakamların aynılarının olduğu kartlar hazırlayın. (5 ya da 6 kareden oluşan kartlar hazırlayabilirsiniz.) Tombaladan çıkan her rakam veya resmin aynısından kartınızda da varsa kartınızda bulunan bu resmi herhangi bir nesneyle kapatın. Örneğin; kağıt, fasulye ya da minik kartonlar olabilir. Öncesinde tüm resimleri kim kapatırsa o tombala yapmış olur.

SESSİZ SİNEMA OYUNU

Bir kişi seçilir ve bu kişinin konuşmadan, sadece hareketlerle bulmamız istediği şeyi anlatması istenir. Bu bir eylem olabilir, bir oyuncak olabilir, bir meslek ismi ya da bildiği bir kitap ismi olabilir. Oyunun kuralını birlikte belirleyebilirsiniz.

 EVET-HAYIR OYUNU

Bir kişi seçilir ve bu kişi soruyu soran kişi olur. Diğer kişi ise cevap verecek kişi olur. Bu oyunun kuralı ise her sorulan soruya ‘Evet- Hayır’ cevabını vermemek ve başını evet ya da hayır şeklinde sallamamak. Sorular, örneğin; ‘’Okula gidiyor musun? Sevdiğin meyveler var mı?’’ gibi sorular olabilir. Oyun sırasında şaşırtmacalar yapıp  daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

YERDEN YÜKSEK OYUNU

Bir ebe seçilir. Bu ebe yerde olan herkesi yakalamaya çalışır. Yerdeki diğer oyuncular da yüksek alanlar bulup  hızlıca çıkarlar. Bu oyunda yer değişikliği yapıp hızlıca başka bir yüksek alana geçmek gereklidir.  Ebenin görevi  ise hızlıca yerdekileri yakalamaktır. Yakalanan oyuncu ebe olur ve oyun bu şekilde devam eder.

BALON DÜŞMESİN OYUNU

Bu oyunda iki kişi seçilir. İki kişi balonu göbekleriyle, ellerini değdirmeden ve yere düşürmeden tutmaya çalışır. Müzik eşliğinde, dans ederek tutmaya çalışmak zorlayıcı fakat daha eğlenceli hale gelebilir. Sonrasında balonun göbek yerine göğüsle tutulamaya çalışması veya başka şekillerde yine eller değmeden tutulmaya çalışması istenebilir. Balon yerine yumuşak başka bir nesne de kullanılabilir.

HACI YATMAZ OYUNU

Hacı yatmaz oyununu oklava veya basit bir sırıkla oynayabilirsiniz.

Oyuncular çember düzeninde oturur. Oyunculardan biri ortaya bir sırık diker ve bu sırığı dik duracak şekilde eliyle tutar. Her oyuncuya bir takma isim veya numara verilebilir. Sırığı tutan oyuncu, başka bir oyuncunun takma adını/numarasını söyler ve sırığı bırakır.Adı söylenen oyuncunun, hızlı davranarak sırığı yere düşmeden tutması gerekir. Sonrasında kendisi başka bir isim söyler ve sırığı bırakır. Bu şekilde oyun devam eder.

 

DAMLA YARDIMCIOĞLU

MOMO ANAOKULU EĞİTMENİ

– DİĞER YAZILARIMIZ –