Waldorf eğitiminde erken dönem masal anlatımı sözlü anlatım şeklinde gerçekleşir. Öğretmen masalı inceler, ezberler ve ardından çocuklara sunar. Bu şekilde masal anlatmak, çocukların hayal güçlerinde imgeler
oluşturmasını teşvik eder. Ayrıca, çocuğun hayal bilincine ve fantazi duygusuna hitap eder.

Bu masal anlatım yöntemi, yalnızca çocuklar için değil, öğretmenler veya ebeveynler için de faydalar sunar.
Bir masalı öğrenmek ve ezberlemek için gereken özveri, kendi irade gücümüzü geliştirir. Ayrıca, çocukların irade
güçlerine de katkı sağlar; çünkü onlardan resim kitabına bakmadan, hareketsiz oturmaları istenir. Vücut hareket etmediğinde ne hissettiklerini fark ederek hareket duyuları da geliştirilir. Karakterin zorlukların üstesinden geldiği masalları dinlemek, çocuğun yaşam duyusuna fayda sağlar. Öğretmen masalı aktarırken, çocuğa sıcak ve samimi bir his yayar; bu da çocuğun sıcaklık duygusunu geliştirir ve aidiyet hissi verir.

Masal anlatımında zengin ve ayrıntılı bir dil kullanmak, çocuğun konuşma ve kelime dağarcığını geliştirmeye yardımcı olur. Masal anlatırken zengin bir dil kullanmayı düşünün. Yeni kelimeler duymak, çocukların bu kelimeleri konuşmalarına katmalarını teşvik eder. Çocuklarımıza anlattığımız masallar, onların kelimelerini ve düşüncelerini şekilledirir, bu nedenle hikaye anlatımında kullanılan dil büyük önem taşır. Genellikle masallarda belirli bir ifade veya kelimelerin tekrarı bulunur; bu da dil gelişimi için faydalıdır.
Waldorf anaokulunda aynı masal birden çok kez, genellikle bir hafta veya daha uzun bir süre boyunca anlatılır. Masalın tekrarı, çocuğun masalı içselleştirmesine yardımcı olur ve bu masal derinlemesine yaşamaya başlar. Evde haftada bir veya iki kez masal anlatıyorsanız, aynı masalı bir ay boyunca anlatmayı düşünebilirsiniz.

Masallar, sakin bir sesle ve sıcak bir varlıkla anlatılır. Aşırı duygu, çocuğu dağıtabilir. Çocuk, kelimeleri duymalı ve kendi yorumlarını kalbinde ve zihninde oluşturmalıdır. Bazen sahne aksesuarları veya kuklalar kullanılsa da, çocukların herhangi bir görsel dikkat dağıtıcı olmadan oturup dinleyebilmesi çok etkilidir. Genellikle bir mum yakılır veya bir dize okunarak masal zamanının başladığı ve saygılı ve sıcak bir atmosfer yaratıldığı belirtilir.

Çocuğunuza hangi masalları anlatacağınıza karar verirken birçok seçenek vardır. Bazı yuvalar Grimm masallarını kullanır ve çocuklara anlatılan bu masalların güçlü bir ahlaki pusula sağlaması da oldukça kıymetlidir. Steiner, ahlakın çocuklara açıkça öğretilmemesi gerektiğine, bunun yerine onlara anlattığımız masallar aracılığıyla öğrenmeleri gerektiğine inanıyordu. Bu masallar, evrensel insan koşullarını yansıtan arketipler gösterdiği için değerlidir. Hangi masalı seçerseniz seçin, masal ile rahat olmanız önemlidir; aksi takdirde çocuğunuz endişenizi hissedecektir.Masalı anlatırken masalı hissetmek ve bir yandan da sakinliği koruyarak çocukların masalı anlamlandırması için bir alan açmak ve anın tadını çıkarmak büyülü bir atmosfer yaratacaktır.

Kaynak:

Çeviri:
Minesu Karaman
MOMO Anaokulu Eğitmeni

– DİĞER YAZILARIMIZ –