Çocuklar neden oyun oynar? Oyun oynamak çocukların hangi ihtiyaçlarını karşılar?

Çocukların sosyal ve sembolik oyun gelişimi nasıl bir yol takip eder?

Oyun oynamak ve yaratıcı olmak arasında nasıl bir bağ vardır?

Oyun oynarken paylaşmak ve sıra beklemek neden bazen zor?

“Çocuğumla birlikte oynarken hep kendi istedikleri olması konusunda ısrar ediyor, ben de kaybetmeyi, beklemeyi öğrensin diye onun yönlendirmelerine uymuyorum, doğru mu yapıyorum?”

“Çocuğum hiç tek başına oynamıyor, hep bizi de yanında istiyor”. Çocuklar neden tek başına oyun oynamayı tercih etmemezler?

Hayali arkadaşlarla oynamak, konuşmak, yanında birisi varmış gibi davranmak normal midir?

“Uygun oyun ortamını nasıl yaratabilirim? Oyuncak seçimi konusunda nelere dikkat etmem gerekir?” Oyuncaksız oyun zamanları mümkün mü?

“Oyuncu bir dil” kullanmak ne sağlar?, Oyunu çocuklarla iletişim kurarken nasıl kullanabiliriz?

Oyunda “silah, kılıç, savaş” gibi konuların yeri var mıdır?

Bu seminerde, oyunu duygu ve ihtiyaçların simgesel ifade alanı olarak görmenin ve bu şekilde kapsayıcı bir ortam yaratabilmenin önemini temel alarak çocukların gelişim sürecinde farklı şekillerde görülebilen oyun davranışlarını inceleyecek, yetişkinlerin çocukların oyunlarına nasıl eşlik edebileceklerini ve oyunu hayatlarına nasıl katabileceklerini konuşacağız.

Momo Anaokulu Psikoloğu Püren Kurtşan

BilkentÜniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2013 yılında mezun olmasının ardından çeşitli özel eğitim kurumlarında ve Ankara Otizm Vakfı’nda psikolog olarak görev aldı. Bu sayede özel gereksinimli çocuklar ve aileleriyle çalışma  konusunda deneyim kazandı. Ardından eğitimine Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Gelişim Psikolojisi alanında devam etti. Oyun oynamanın iyileştirici gücüne olan inancıyla Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ileri düzey eğitimini tamamladı ve ‘Association for Play Therapy’ tarafından tanınan uygulayıcı sertifikasını aldı. Türk Psikologlar Derneği bünyesindeki uygulayıcı eğitimini tamamladığı Denver II, AGDE, Peabody Kelime Testi gibi çeşitli gelişim testleri uygulamalarına devam ederken aynı zamanda Rorschach ve Projektif Testler Derneği bünyesinde Funda Akkapulu’nun mentörlüğünde Çocuk Çizimlerinin Projektif Değerlendirmesini eğitimini tamamlamdı ve aktif olarak uygulama yapmakta. Ayrıca, Nilüfer Devecigil tarafından verilen Deneyimsel Oyun Terapisi” eğitimine; Çocuklarla ve Gençlerle Sanat Terapisi Uygulamaları eğitimine; Eğitim Sanatı Dostları Derneği bünyesinde Waldorf Pedagojisi Erken Çocukluk Dönemi Eğitmen Eğitimine devam etmektedir. Şu anda, Waldorf Pedagojisi’ni benimseyen MOMO Anaokulu’nda psikolog olarak görev almakta ve anne babalar ile aktif bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.

KİMLER KATILABİLİR?

Bu seminer dizisi  tüm anne ve babalara, öğretmenlere, psikologlara ve çocukla çalışan, çocuklarla yaşayan ve kendi içinde selamlaşmayı bekleyen çocuğu duyan herkese açıktır.

Seminerlerimiz ZOOM uygulaması üzerinden gerçekleştirilecektir ve her seminer öncesi seminer davet bağlantısı sizinle paylaşılacaktır.