Evde başbaşa kaldığınız bu süreç içinde birlikte zaman geçirirken kullanabileceğiniz alternatif oyun önerileri derledim. Bu oyunları evde bulabileceğiniz malzemeler üzerinden kurgulamaya çalıştım. Bazıları size de çok tanıdık gelecek geleneksel oyunlarımızdan. Diğerleri ise MOMO ’da çocukların ürettiklerinden.

Al Satarım Bal Satarım

Oyun  üyeleri birlikte olabildiğince geniş bir alanda çember biçiminde otururlar. Tekerleme ile bir ebe seçilir. Bu ebe elinde bir mendille çemberdekilerin arkasından dolaşır. Dolaşırken şarkısını söyler.

Al satarım bal satarım

Ustam ölmüş ben satarım

Ustamın kürkü sarıdır

Satsam on beş liradır

Zambak zumbak

Dön arkana eğil eğil bak

Şarkı bittiğinde birinin arkasına bu mendili bırakmış olan ebe koşarak bıraktığı kişinin yerine oturmaya çalışır, bıraktığı kişi onu kovalarken. Bu sırada da;

Tavşan kaç, tazı tut!Tezahüratı ile eşlik edilebilir. Oyun herkes ebe olana kadar sürdürülebilir.

Ebe Tura 1 2 3

Grup içinde tekerlemeyle bir ebe seçilir. Oyun için uzun bir mekan seçilmesi güzel olabilir. Koridor kullanılabilir. Ebe koridorun sonunda bir yerde yüzünü kapatır. Diğer üyeler koridorun başında aynı çizgide beklerler. Ebe yüzü kapalı sesli bir şekilde ‘ebe tura 1-2-3’ derken diğer üyeler bu süre zarfı içinde adım atarak yaklaşmaya çalışırlar. Ebe bunu söyler söylemez arkasını döndüğünde hareket halinde yakalanmamak önemlidir. Yakalananlar başlangıç çizgisine dönerler. Ebenin baktığı süre boyunca heykel kalmak zor ve eğlendirici olacaktırJBöyle devam eder oyun ve amaç diğer oyuncuların yakalanmadan ebenin sırtına dokunmasıdır. Dokunan kişinin ebe olmasıyla ya da başka bir ebe seçilmesiyle oyun devam eder.

Yerden Yüksek Oyunu

Salondaki eşyalarla aslında evde de oynayabileceğiniz oyunlardan biri. Üstelik alan daraldıkça heyecan ve aksiyon artacaktır. Yine tekerlemeyle ya da gönüllülükle ebe seçilir ve diğer oyuncuların yüksek noktalarda yer değiştirmesiyle oyun başlar. Ebenin yerdeyken yakaladığı kişi yeni ebe olur. Oyun bu şekilde sürdürülür. Eğer eşyaların yüksek oluşu tehlikeli olabiliyorsa yere atılan minderlerle de çeşitli yükseklikler sağlanabilir.

Hedef Tahtası

Malzemeler:atık kağıt parçaları, su, kap, pipet. (pipet yoksa elinizde tükenmez kalemlerde içi boşaltılarak kullanılabilir.)

Atık kağıtları bir gece önceden biraz suda bekletip ertesi gün elinizle karıştırın. Fazla suyu birlikte sıkarak kağıt hamuru elde edilir. Ardından elinizde ki pipetlerin içine girebilecek şekilde küçük küçük yuvarlanır. Malzemeler hazırsa duvara asılmış bez, kağıt üzerine önce yakın mesafeden pipeti üfleyerek atışlar yapılır. Kağıt hamuru leke bırakmayacağından duvarınızda silinebilir hedef alanları da çizebilirsiniz. Kişiler bir sınır çizgisi belirler ve arkasına geçerek pipetlerin bir ucuna toplarını koyarlar ve diğer ucundan üfleyerek hedefe fırlatırlar.

Sıcak-Soğuk Oyunu

Oyun üyeleri toplanır. Daha sonra bir ebe seçilir. Bu ebe oyun oynanacak odanın dışına çıkar ve diğerleri bir nesne seçerler ve nesneyi bir yere sakladıklarında ebeyi çağırırlar. Ebe odaya girer ve diğerlerinin yönlendirmeleriyle nesneyi bulmaya çalışır. Ebe nesneye yaklaştıkça sıcak, uzaklaştıkça soğuk yönlendirmeleri verirler. Herkes ebe olana kadar oyun böyle sürdürülür.

Kaşık Oyunu

Malzemeler;başlangıç ve bitiş çizgileri olabilecek ip, kurdela vb., yemek kaşığı, içinde taşınabilecek pinpon topu ya da küçük iplik toplar.

Bu oyun içinde uzun bir alan seçilebilir. Oyun üyeleri başlangıç ve bitiş çizgilerini yerleştirir. Başlangıç çizgisinden aynı anda yola çıkarlar. Ellerinde kaşık ve içinde iplik ya da top vardır. Amaç düşürmeden hızlıca bitiş çizgisine taşımaktır. Bu oyunu her oynayışınızda seviyeleri bir tık arttırarak tekrarlayabilirsiniz. İlk tur ellerinde taşırlar, ikinci tur ağızlarında taşımayı deneyebilirler, üçüncü tur yola bazı engeller koyulabilir. Sandalye, minder gibi eşyaların üzerinden ya da altından geçerkende bakalım düşmeyecek mi?

Kuleler

Kuleler varsa evinizdeki kağıt bardaklar ya da dayanıklı diğer bardaklarla yapılabilir. Bir sen bir ben biçiminde, bardakları bir ters bir düz üstüste koyarak kimde yıkılacağı belli olmayan kuleler yapabilirsiniz.

Kaldıraç

Malzemeler: yemek kaşığı, varsa küçük tuzluklar, ponponlar ya da boncuklar, birkaç tane kase.

Yerde ya da büyük masada eşyalar toplanır. Kaşığın altına tuzluk yan koyularak kaldıraç sistemi kurulur. Kaseler kaldıraçtan fırlatılacak toplar için çeşitli mesafelerle yerleştirilir. İster tek kaldıraçla sırayla oynayabilirsiniz isterseniz de iki kaldıraçla birlikte aynı kaselere atış yapabilirsiniz.

Bundan Başka Ne Olur Ki?

Evinizde belirlediğiniz bir alana bir örtü serip üzerine o güne kadar pek göz önünde olmayan bir eşya koyup sonra ondan neler yapılabileceği üzerine fikirler üretebilirsiniz. Her fikir beraberinde bir oyunda getirebilir. Örneğin; bir yoğurt kovası olabilir. Siz bir şapka olabileceğini düşünürken, çocuğunuz bir ayakkabı ya da tekne yapabilir. Sonrasında zaten tekneye atlayan diğer oyuncaklarla oyun devam edecektirJNesne, yeni fikirler için gün boyunca orada durabilir. Belli günlerde örtünün üzerine çeşitli unutulmuş gerçek eşyalar koyarak oyun sürdürülebilir.

Oyunlarınızın sonunda kazanan- kaybeden vurguları yerine ‘Birlikte oyun oynamaktan çok keyif aldım’ ifadesi birlikte geçirilen zamanı ve süreci ön plana çıkaran bir cümle olabilir.

Sağlıkla, keyifle, iyi eğlenceler…

                                                                              Öznur TANIŞ

MOMO ANAOKULU EĞİTMENİ

– DİĞER YAZILARIMIZ –