Tüketmeden, yok etmeden ve hatta çevreyi besleyip onararak sürekliliği olan sistemler nasıl kurabilirim?
Kentten kırsala, küçükten büyük ölçeğe birçok farklı durumda ve iklim koşulunda sürdürülebilir insan yerleşimlerini nasıl tasarlayabilirim?

Şehrin bu karmaşasında bu sorular aklınızdan geçiyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız Permakültürün özünü kavramak isteyen herkesin faydalanabileceği Permakültüre Giriş kursunda buluşalım!

Kursa dair ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz.

Kurs İçeriği

Permakültüre Giriş kursu, permakültürün özünü kavramak isteyen herkesin faydalanabileceği iki günlük bir kurstur. Katılım için herhangi bir ön koşul yoktur.

Permakültür tasarım kuramının ve ilkelerinin ele alındığı giriş kursu, Bill Mollison’un “Bir Tasarımcı Kılavuzu” kitabında yer alan konu başlıklarının ayrıntılı bir şekilde incelendiği 72 saatlik Permakültür Tasarım sertifikası (PDC) kursunun bir özeti niteliğindedir. Kurs içeriğinde yer alan önemli başlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Permakültür Kuramı ve İlkeleri
  • Temel Kavramlar ve Tasarım Metodolojisi
  • Örüntü Kavrayışı
  • Ağaçlar ve Enerji Akışları (Çok yıllık gıda sistemleri)
  • Toprak (Toprak yapısı ve mikrobiyolojisi, toprak iyileştirme)
  • Su (Su hasadı ilkeleri)
  • Alternatif bir Küresel Millete Yönelik Stratejiler (Görünmez yapılar ve alternatif yardımlaşma biçimleri)
Eğitmen

Iraz Candaş, Ağustos 2012’de Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsünün düzenlediği, Mustafa F. Bakır eğitmenliğindeki PRI (Permaculture Research Institute) Permakültür Tasarım Sertifikası (PDC) Kursu’na katıldı. Bu kurstan sonra permakültürü daha derinlemesine çalışmak istediğine karar verdi.

TPAE Kurucu Başkanı Mustafa F. Bakır’ın referansıyla, Geoff Lawton’ın yürütücülüğündeki Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsündeki 10 haftalık staj programını tamamladı. Staj süresinde

– PDC Eğitmen Eğitimi (PDC Teacher Training, Geoff Lawton & Nadia Lawton),
– Toprak Yapıları (Earthworks, Geoff Lawton),
– Kentsel Permakültür (Permaculture Urban Landscape Design, Geoff Lawton),
– Permakültür Yardım Projesi Yönetimi ve Çalışanı (Permaculture Project Establishment – Permaculture Aid In Action, Geoff Lawton),
– Tohum Saklama ve Dirençli Beslenme Yoluyla Gıda Güvenliği (Food Security Through Nutritional Resilience and Seed Saving, Yeni Zelanda Permakültür Araştırma Enstitüsü – Koanga Institute kurucusu Kay Baxter),
– Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Sürdürülebilir Toprak Yönetimi (Sustainable Soil Management, Bio-Vital sisteminin ve Trust Nature firmasının kurucusu Paul Taylor) gibi farklı konularda uzmanlaşmanın yanı sıra yoğun bir çalışmayla saha deneyimini artırdı.

Bu üç ay içinde edindiği teorik ve pratik deneyimleri ülkesinde hayata geçirmek için Nisan 2013 itibariyle uygun bir arazi arayışına çıktı. Eylül 2013’te Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, bir permakültür eğitim, uygulama ve yaşam alanı olarak düşünülen “Kızıltepe Permakültür” arazisinin tasarım ve uygulama çalışmalarına başladı.

Mayıs 2014’te Owen Hablutzel’den “Dönüm Hattı Tasarımına (Keyline Design) Giriş Eğitimi” aldı. Temmuz 2015’te Savory Institute Türkiye Gözesi Anadolu Meraları’nın düzenlediği, Durukan Dudu ve Volkan Büyüküngör eğitmenliğindeki “Uygulamalı Bütüncül Yönetim Eğitimi”ni tamamladı.

Ocak 2014’te Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü eğitmeni oldu ve bu çerçevede birçok kere, farklı konularda eğitimler verdi. 2014 yılından bugüne, farklı ölçeklerde ve coğrafyalarda permakültür tasarım danışmanlığı yaptı.

Ekim 2017 itibariyle, daha önce yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün yönetim kurulu başkanlığına getirilen Iraz Candaş, profesyonel olarak permakültür tasarımcılığı ve danışmanlığına devam etmektedir.

Günlük Program

  • 10:00-11:30 (Ders)
  • 11:30-12:00 (Çay/Kahve İkramı)
  • 12:00-13:30 (Ders)
  • 13:30-14:30 (Öğle arası)
  • 14:30-16:00 (Ders)
  • 16:00-16:30 (Çay/Kahve İkramı)
  • 16:30-18:00 (Ders)

Sertifika

8 oturumdan oluşan 12 saatlik toplam 2 günlük bir kurstur. Kurs bitiminde tam katılım gösteren katılımcılar, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü onaylı sertifika almaya hak kazanacaklardır.

Kurs Mekanı

Kurs MOMO Anaokulunda 23-24 Mart tarihlerinde gerçekleşecektir.

Kursa katılmak isterseniz merhaba@momoanaokulu.com’a e-posta atabilirsiniz.

– DİĞER DUYURULARIMIZ –