“Çocuğumun bazı davranışlarına bir anlam veremiyorum. Artık bilerek ve beni sinirlendirmek için böyle yaptığını düşünüyorum”.

“Bir anda başlayan çığlık çığlığa ağlamaları beni çaresiz bırakıyor ve bu yüzden artık ona hayır demekten çok korkuyorum.”

“Kocaman oldu, çok güzel konuşuyor ve her konuşulanı anlıyor ama hala zaman zaman bebek gibi davranıyor.”

“Cevabını bildiği halde durmadan aynı şeyleri soruyor.  Bu sorulara cevap vermek çok yorucu olmaya başladı.”

“ Çocuğumun yaptıklarına çok öfkelendiğimde hemen partnerim devreye giriyor ve durumu o çözüyor. Ben de bu şekilde sakinleşiyorum. Bu doğru mu?”

“Çocuğuma sakinleşmesi için odasına gitmesini, yaptığı davranışın yanlış olduğunu düşünmesini söylüyorum. Bu doğru bir yaklaşım mı?”

“ Ağlayıp bağırmasın diye hep pazarlık yapıyoruz. O ikna olmadan hareket edemez hale geldik.”

Çocukların ortaya koydukları davranışları nasıl okumamız gerekir?

Gelişim yolundaki bir çocuk duygularını nasıl ifade eder ve nelere ihtiyacı vardır?

Çocukların ortaya koydukları duyguları nasıl kapsayabiliriz?

Çocukların davranışları ve duyguları karşısında neden çaresiz hissediyoruz?

Çocuklara “Hayır” dersek ne olur?

Sınır koymak duygu-ihtiyaç-davranış üçlemesinin neresinde yer alır?

Bu seminerde, çocukların ağlamak, bağırmak, vurmak, çok konuşmak, sıkılmak, parmak emmek gibi çeşitli davranışlarına duygu ve ihtiyaçları temel alarak bakabilmenin yollarını öğrenecek, çocuklarımızın ortaya koyduğu çeşitli duygu ve davranışları karşısında nasıl bir tutum sergileyen yetişkinlere ihtiyaç duyduklarını birlikte düşüneceğiz.

Momo Anaokulu Psikoloğu Püren Kurtşan

Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2013 yılında mezun olmasının ardından çeşitli özel eğitim kurumlarında ve Ankara Otizm Vakfı’nda psikolog olarak görev aldı. Bu sayede özel gereksinimli çocuklar ve aileleriyle çalışma konusunda deneyim kazandı. Ardından eğitimine Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Gelişim Psikolojisi alanında devam etti. Oyun oynamanın iyileştirici gücüne olan inancıyla Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ileri düzey eğitimini tamamladı ve ‘Association for Play Therapy’ tarafından tanınan uygulayıcı sertifikasını aldı. Türk Psikologlar Derneği bünyesindeki uygulayıcı eğitimini tamamladığı Denver II, AGDE, Peabody Kelime Testi gibi çeşitli gelişim testleri uygulamalarına devam ederken aynı zamanda Rorschach ve Projektif Testler Derneği bünyesinde Funda Akkapulu’nun mentörlüğünde Çocuk Çizimlerinin Projektif Değerlendirmesini eğitimini tamamlamdı ve aktif olarak uygulama yapmakta. Ayrıca, Nilüfer Devecigil tarafından verilen “Deneyimsel Oyun Terapisi” eğitimine; Çocuklarla ve Gençlerle Sanat Terapisi Uygulamaları eğitimine; Eğitim Sanatı Dostları Derneği bünyesinde Waldorf Pedagojisi Erken Çocukluk Dönemi Eğitmen Eğitimine devam etmektedir. Şuanda, Waldorf Pedagojisi’ni benimseyen MOMO Anaokulu’nda psikolog olarak görev almakta ve anne babalar ile aktif bir şekildeçalışmaya devam etmektedir.

KİMLER KATILABİLİR?

Bu seminer dizisi  tüm anne ve babalara, öğretmenlere, psikologlara ve çocukla çalışan, çocuklarla yaşayan ve kendi içinde selamlaşmayı bekleyen çocuğu duyan herkese açıktır.